Nog steeds, of laten we zeggen opnieuw, Corona. Weer thuis aan het werk, mooie online ontmoetingen en studiebijeenkomsten, meer tijd om te lezen, een sjaal te haken, de cursus Gregoriaans zingen van Herman Finkers en Wishful Singing te volgen, naar muziek te luisteren. Minder de kinderen en kleinkinderen zien, wat ongeveer het moeilijkste is. Behoorlijk gedisciplineerd elke dag een aantal kilometers wandelen. Om ons huis kan ik een ruime kring lopen van een behoorlijke afstand. Die kring verveelt nooit, er is steeds iets anders te zien. Natuurlijk zoek ik ook andere plekken op, maar deze ronde blijft een mooie loop.

De kringloop van de seizoenen gaat gewoon door, ook al zijn wij toch allemaal wel een beetje de kluts kwijt. De blaadjes vallen. Straks zijn de bomen kaal om ruimte te krijgen voor nieuw leven.

Ook met Corona zal het zo gaan. Er komt een moment, zeggen de wetenschappers (naar wie ik luister, want ik heb er zelf geen verstand van), dat het virus zijn invloed verliest, de maatschappij weer gaat leven en de economische kringloop na een ernstige aanslag weer op gang kan komen.

Dwars door alles heen gaat het onderwijs door. Scholen leveren heldenprestaties, om onze kinderen in staat te stellen straks hun bijdrage aan de maatschappelijke ontwikkeling te leveren. In mijn netwerk zie ik scholen die juist nu hun onderwijs nog meer principieel richten op de verwarring en de onzekerheid en op wat er nodig is om daarmee om te gaan. Wat jongeren nu meemaken moeten we niet onderschatten. Als ik terug denk aan mijn eigen vrijheid en mogelijkheden in de zestiger jaren, kan ik verdrietig voor ze worden. Maar tegelijk weet ik dat ze het kunnen. De geschiedenis heeft het zo vaak laten zien: vallen en opstaan, vette en magere jaren, oorlog en vrede, de kringloop van mooi via lelijk naar mooi. In de kringloop van het onderwijs zal ook dit schooljaar, hoe bizar en bijzonder ook, bijdragen aan de groei van onze kinderen, cognitief, sociaal en persoonlijk. Zo zullen zij hun rol spelen in de kringloop van het leven. Daar heb ik alle vertrouwen in.

We houden vol en lopen door!